Biure turi jausti, kad gyveni


Šiandien galime džiaugtis, kad darbdaviai vis daugiau dėmesio skiria darbuotojų savijautai biure. Darbo valandos laisvėja, vertikali organizacinė valdymo struktūra vis dažniau keičiama horizontalia, o vadovo monologas virsta dialogu su pavaldiniais, kurie vis dažniau vadinami tiesiog kolegomis. Iš tiesų mažai kas abejoja dėl šių dalykų, nes kad taip turi būti, patvirtina šia tema atlikti tyrimai. Laisvė priimti sprendimus ar galimybė įsitraukti į tų sprendimų priėmimą, suteiktos sąlygos dirbti nuotoliniu būdu, lygiavertiškumas ir pasitikėjimas, darbuotoju yra įvardijami kaip vieni svarbiausiu aspektų renkantis darbdavį.

Tiesa, šalia šių, akimis nematomų dalykų, darbo aplinka taip pat yra minima kaip svarbus kriterijus. Ir kalba čia eina ne apie stalo futbolą, sėdmaišius ar kavos aparatą. Kalbama apie biuro išdėstymą, erdves pritaikytas skirtingoms situacijoms ar individualių poreikių patenkinimą.

Įmonėse, kuriose dirba daugiau nei vienas asmuo, visų poreikiai jau yra skirtingi. Organizacijose, kuriose dirba dešimtys žmonių, visų asmenybės ir poreikiai sudaro milžinišką matricą, kurioje kiekvienam elementui rasti tinkamą vietą itin sudėtinga.

Šiandien vienas iš galimų sprendimų yra įrengti biurą, kuriame yra kuo daugiau skirtingų erdvių ir taip leisti matricos dalyviams patiems susirasti sau tinkamiausią kampą. Tą, kuriame jie jaučiasi tiesiog gerai, nes būtent tuomet žmogus gali susikoncentruoti, tampa produktyviu, nori inicijuoti, mąstyti ir kurti.

Kadangi biuruose dirbančių žmonių skaičius sparčiai auga, atviros darbo erdvės tampa šiuolaikiško biuro kanonu. Laisvalaikio zona, užkandžių vieta nėra pamirštamos, tačiau dažnai net biuruose, kuriuose jų ne viena, jos būna įrengiamos vienodai. Vienas interjero dizaino projektas adaptuojamas skirtingoms pastato erdvėms, su tais pačiais biuro elementais, tomis pačiomis spalvomis. Be abejonės, taip lengviau išvengti kokofonijos ar nepageidaujamos eklektikos biure, tačiau reiktų nepamiršti, kad biuro patalpos ruošiamos ne interjero dizaino konkursui, bet darbuotojams, kurie juo naudosis ir yra labai skirtingi. Vienam yra džiaugsmas sėdėti didžiuliame kambaryje, pilname kolegų, kitam geriau užsidaryti vienam tyloje, kol valgo pietų bandelę. Ten, kur puikiai jaučiasi ekstrovertas, introvertui gali tekti iškęsti didžiulę vidinę kovą su savimi, vien tam kad išbūtų. Ir atvirkščiai. Nesvarbu, ar tai atvira darbo erdvė, ar susitikimų kambarys, ar laisvalaikio zona ar sporto klubas. Tad kuo daugiau skirtingų erdvių biure, tuo daugiau galimybių kiekvienam atrasto savo vietą.

TAIP PAT SKAITYKITE

Po švenčių - be atliekų

Kiekvienais metais vis daugiau kalbame apie ekologiją, tvarumą, medžiagų perdirbimą ir besaikį mūsų vartotojiškumą, kuris ypač išryškėja Kalėdiniu laikotarpiu. Ka...

Esame produktyvūs, kai judame

„Sėdėjimas yra naujasis rūkymas“ arba „kėdė – tavo mirtinas priešas“ – tai tezės, kurios vis dažniau yra linksniuojamos sveikatos specialistų. Daug kalbama apie s...